Stichting Zino MinkeMinke is een wetterhoun van het outcross programma, nu 4 jaar oud en bijna een jaar geleden via Zino bij ons geplaatst. Het gaat goed met haar en ze is bij ons echt op haar plaats. Wij hebben altijd honden in ons leven gehad, zelf puppies opgevoed en ook herplaatsers. Onze laatste labrador Denzel was ook een herplaatser en is vorig jaar augustus overleden.
Bij onze zoektocht naar een andere viervoeter (ik miste toch het avontuur, de zorg en de hondenliefde) kwamen we terecht bij Zino. We kregen van Zino bericht dat in Friesland een wetterhoun van het outcross programma misschien een kandidaat voor ons zou zijn. We konden kennismaken met de eigenaren en de wetterhoun om te kijken of er een klik was. De reden van herplaatsing was o.a. te veel stress en geen balans in de roedel waardoor Minke niet meer goed in haar vel zat.

Vrijdag 3 oktober 2020 gingen we naar Friesland om kennis te maken met Minke. Er was gelijk een klik met die zwarte krullerige robuuste eigenzinnige woef. Zou ze in de auto passen en er in kunnen springen? Dat moest uitgeprobeerd worden dus auto open, Minke sprong erin en bleef erin. Het wegrijden uit Friesland was toch een emotioneel moment voor alle partijen. Zo snel ging alles voor hond en alle bazen! Minke lag tijdens de terugreis rustig op de achterbank naast mij.
Bij binnenkomst in haar nieuwe huis stormde ze naar binnen en begon ze alles af te speuren, vreemde geuren, kamers en tuin.

De eerste periode stond in het teken van wennen aan elkaar, aan het nieuwe huis, omgeving, andere geuren, mensen en ons ritme van dagelijks lopen en de struin uitjes. Ik bedacht voor Minke allerlei spelletjes om te werken aan haar conditie, impulsbeheersing en het luisteren en volgen. We kregen ook het karakter van Minke de wetter te zien. Het zoeken naar mollen, gefixeerd zijn op de bal, de eigenzinnigheid van de wetter, het struinen door de velden en vooral haar eigen ding willen doen. Daarnaast neemt ze het liefst alle ruimte in! We kregen snel door dat we met Minke op ontdekkingsreis moesten om zo samen een band op te bouwen.
Als extraatje werd ze ook nog loops. Wij moesten ook weer wennen aan wat er komt kijken bij de loopsheid. Minke was in trek bij sommige reutjes en haar gedrag was wisselend. Afgelopen jaren hadden we reuen, we waren vergeten wat het betekende voor teefjes en hun afsnauw- en aanbiedgedrag en veel aan de lijn lopen.

Stichting Zino MinkeWintertijd 2020/2021 brak aan met sneeuw en ijzel en fantastische wandelingen en avonturen¬tochten. Gelukkig ging ze het ijs niet op en de sneeuw was ideaal voor het prikkelen van haar neus! Door Minke hebben wij ook nieuwe struin- en rafelgebieden rondom Amsterdam ontdekt.

Minke heeft inmiddels een vaste plek in huis. Als we ‘mand’ zeggen, gaat ze naar haar eigen plek om te rusten, of als er bezoek komt en moet wachten om ze te begroeten. Als het gaat schemeren zoekt ze haar mand op en kan luidruchtig snurken.
Ze heeft soms de neiging zowel in huis als buitenshuis om op de meest onverwachte momenten tegen mensen aan te springen als begroeting of wat anders. Dit is een punt waar we verder aan gaan werken.

Ondanks de coronaperikelen zijn we met Minke de speur- en detectiespelletjes en trainingen gaan doen. In tegenstelling tot de ‘will to please’ van de labrador is het bij Minke dat ze helemaal gaat voor haar eigen ding. De uitdaging is het ontdekken wat haar ‘eigen ding’ is en dit dan uitbreiden. Tot nu toe is dit het detectie- en praktijkspeuren. Dit zijn activiteiten die een enorme boost geven voor het zelfvertrouwen en vertrouwen van zowel hond als baas op een speelse manier! Tijdens het speuren zie je bij haar alles werken: de neus, het hele lijf en ook de hersenen. Ze is hierna bekaf en gaat na afloop lekker voldaan snurken.

In de lente is Minke ruim een half jaar bij ons. De herplaatsing via Zino is echt een win-win match. We zijn blij met het contact met de ex-bazen en zij zien via onze filmpjes hoe het leven van Minke er nu uitziet. Ze weten dat Minke het goed heeft bij ons en de beauty van de buurt is en alle aandacht en zorg krijgt. Tijdens de wandelingen krijgen we reacties van mensen die Minke zo mooi vinden en vragen welk ras dit is! Dat is het moment om de stoere Friese wetter te promoten!

Stichting Zino MinkeNa een half jaar merkten we ook de ware aard van Minke. Ze werkt heel graag met de baas en houdt ook van haar gemak. Het is duidelijk dat ze geen andere concurrentie tolereert. Zij is meer op zichzelf en heeft leiding en sturing nodig voor haar impulsieve gedrag en in de omgang met andere honden. Het is geen honden hond. Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat zij enig pup was bij haar moeder. Uit verhalen van de ex-bazen was ze een hele zorgzame en lieve moeder voor haar pups toen ze zelf moeder werd.
Het is voor ons als bazen de taak om Minke in haar koninginnegedrag te sturen en te leiden. Dit vraagt van ons reflectie van onze eigen houding en uitstraling naar Minke. Ondanks haar robuuste eigenzinnige uitstraling is ze heel gevoelig voor de leiding die ze wel of niet krijgt. Voelt ze geen leiding en ben je niet gefocust dan neemt zij de leiding en dat merk ik direct als ze aan de lijn moet lopen. Dan loopt en snuffelt ze heen en weer.

Na een half jaar hebben we in het voorjaar op neutraal terrein een rendez-vous wandeling gedaan. Voor iedereen was dit een spannend moment. Wonderwel verliep het weerzien op zijn wetters: even snuffelen aan elkaar en daarna verder struinen ieder in eigen tempo. Aan het eind van de wandeling sprong Minke spontaan in de auto van de ex-bazen, maar zonder probleem switchte ze weer van auto en ging rustig bij ons achterin liggen in haar gouden mand! Wij zagen dat er rust en ontspanning in de roedel van de ex-bazen was en dat Minke ook relaxed was op de terugreis naar haar huis!

De tweede loopsheid hebben we meegemaakt en aangezien Minke voor mooie wetter-nakomelingen heeft gezorgd en wij geen nest willen, hebben we in overleg haar laten steriliseren via een laparoscopie.

Minke is nu 4 jaar en bijna een jaar bij ons. Wij zijn echt blij en gelukkig met onze zwarte wetter Minke en maken veel plezier met elkaar. Zij is de enige hond in huis en krijgt de nodige aandacht. De ex-bazen zien dat ze ontspannen is en dat ze bij ons past. Ondanks dat de herplaatsing veel emoties gaf, is de situatie voor beide partijen positief uitgevallen. Heel plezierig is het contact met de ex-bazen, die we kunnen benaderen voor vragen en achtergrond informatie over Minke. Daarnaast heeft Zino met Jolande gezorgd voor een goede match en de nodige begeleiding van de herplaatsing.

De eigenaren
met een poot van Minke
Juli 2021